Kulak Tüpü, Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı



Geniz Eti (Adenoid)


Geniz eti olarak bilinen adenoid doku, burun arkasındaki boşlukta yer alan lenfoid doku kitlesidir. Bu boşlukta büyüyerek burun tıkanıklığına ve östaki tübünü kapatarak kulak belirtilerine yol açabilmektedir.

2 yaşından itibaren sık üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu adenoid doku büyümeye başlayabilir ve belirtilere yol açabilir. 6 yaşına kadar maksimum büyüklüğüne ulaşır, daha sonra küçülmeye başlar. 12 yaşında genellikle küçülmüş olur. Yetişkinlerde adenoid hipertrofisi belirtilerinin olması nazofarenks (i) malignitesinin ekarte edilmesini gerektirir.

Geniz eti ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Genizetine bağlı şikayetler öncelikle ilaç tedavisiyle düzeltilmeye çalışılır. Bazı durumlarda hasta takip altına alınır. Ancak aşağıdaki şikayetler düzelmiyorsa doktorunuz ameliyata karar verir.
• Geniz eti büyümesi ya da sık iltihaplanmasına bağlı sık tekrarlayan yada kronikleşmiş kulak enfeksiyonları olması
• Tekrarlayan geniz eti iltihabı, sık tekrarlayan veya kronikleşmiş sinüzit
• Geniz eti büyüklüğüne bağlı sürekli ağız açık uyuma ve horlama
• Uyku apnesinin varlığı

Gece uykuları kaliteli olmayan bu çocuklar gündüzleri huzursuz ve uykulu olabilirler, mental ve fiziksel olarak yaşdaşlarının düzeyinde olmayabilirler. Gerekli durumlarda muayeneye ek olarak hastamizde mevcut olan düşük radyasyonlu tomografi ile Muayene sonrası gerekli görülürse geniz etinin alınması (adenoidektomi) operasyonu yapılır.

Adenoidektomi için en uygun yaş 2,5- 3 yaştır. Bu yaşta yüz gelişimi hızlandığından geniz etini almamak yüz iskeletinin bozuk gelişmesine neden olur.

Doktorunuz ameliyata karar verdiyse vakit kaybetmeye ve beklemeye gerek yoktur. Halk arasında ‘yaşı biraz büyüsün o zaman ameliyat olur’ gibi yanlış bir düşünce vardır. Oysa bu ameliyat zaten genizetinin çocuğa küçük yaşta verdiği zararlar nedeniyle yapılmaktadır. Doktorunuz önerdiği taktirde vakit kaybetmeden ameliyat yapılmalıdır.

Bademcik (Tonsil)

Bademcik ameliyatı ne zaman yapılmalıdır? Halk arasındaki inanışın aksine bademcik ameliyatı bağışıklık sistemini etkilemez. Zira hekim tarafından ameliyat edilmesine karar verilen bademcikler normal görevini kaybetmiş, kişiye ve vücuda zarar vermeye başlamış olan bademciktir. Elbette her ameliyatın riskleri vardır. Bu nedenle gereksiz yere ameliyat yapılmamalıdır. Aşağıda belirtilen durumlarda cerrahiye karar verilir.
• Uyku apnesinin varlığı
• Nefes almayı yada yemek yemeyi engelleyecek kadar büyük bademcikler
• Kötü huylu tümör şüphesinde
• Bademciklerden kanama olması
• Sürekli olan kötü ağız kokusu
• Bademcik etrafında apseleşme
• Bir yılda 4-5 kezden fazla ateşli bademcik iltihabı olması
• Bademcik iltihabına bağlı olarak çocuk okulundan 15 günden fazla geri kalıyorsa

Görüldüğü gibi ailenin doktora vereceği bilgiler çok önemlidir. Bademcik ameliyatına karar verilirken bu nedenle aile ve doktorun birlikte karar vermesi gerekmektedir.

Geniz eti ve bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Geniz eti ve bademcik ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından hasta fizik muayene ve çeşitli tetkiklerle değerlendirilir ve genel anestezi ve riskleri hakkında aile yada hasta bilgilendirilir.

Geniz eti ve bademcikler ağız içinden alınır. Ciltte bir kesiye gerek yoktur.

Ameliyat sonrasında doktorunuz nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında size bilgi verecektir.

Bademcik ameliyatları sonrasında bademciklerin olması gereken yerde beyaz renkli zarlar oluşur. Bunlar normal iyileşmeyi gösterir.

Ameliyat sonrasında doktorunuz hastanın durumuna göre ya aynı gün içerisinde yada ertesi gün hastayı, kontrollerini yaptıktan sonra taburcu eder. Bazı durumlarda daha uzun süre takip etmek isteyebilir.

Taburculuk sonrası ağızdan sürekli kan gelmesi, genel durumda bozukluk, yüksek ateş olması durumunda doktorunuza acilen başvurunuz.

Kulak Tüpü Ameliyatı

Mikroskop ile çalışılarak dış kulak yolundan girilir ve kulak zarı çizilir. Bu işleme parasentez adı verilir. Kulak zarındaki çizilen yerden orta kulaktaki sıvı dışarı çekilir. Özel aletlerle tüp zardaki çizilen yere, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir. Hastanın kulağında görülebilen herhangi bir değişiklik olmaz. Çocuk hastalarda beraberinde bu sorunda önemli rol oynayan geniz eti de alınır.