Endoskopik Sinüs Cerrahisi


Sinüzit ameliyatları yaygın olarak dışarıdan bir kesi yapılmadan, burun içerisinden endoskoplar yardımıyla yapılmakta, buna endoskopik sinüs cerrahisi adı verilmektedir. Bu ameliyatlarda amaç iltihap, hastalıklı dokular, polip gibi patolojileri temizleyerek, sinüslerin ağzını açmak, böylece sinüslerin iyi bir şekilde havalanmasını sağlamaktır. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta gerekli görülen durumda aynı seansta septum eğriliği düzeltilebilir ya da konkalar (burun etleri) küçültülebiilir.

Endoskopik sinüs cerrahisinin komplikasyonları arasında kanama, enfeksiyon, koku alma bozukluğu, burun içi yapışıklık, gözde sulanma sayılabilir.

Sinusler, göz, görme siniri, gözyaşı kanalı, beyin gibi önemli yapılarla anatomik olarak komşu olduğu için sinus cerrahisi nadir olarak bu oluşumlarda yaralanmalara yol açabilir.

Ameliyat sırasında gerekli görülürse eriyen tampon konulmaktadır. Bu tamponun alınmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrası süreçte bazı ilaçların (antibiyotikler, burun spreyleri, burun yıkama) kullanılması gerekmektedir. Tedaviye uyum önemlidir ve hasta ameliyat sonrası dönemde hekim kontrolünde kalmalıdır.