Otopasti (Kepçe Kulak Estetiği)



Kepçe kulak deformitesi, kulak kıvrımının tam oluşmaması sebebiyle kulakların karşıdan bakıldığında daha geniş bir açı ile görünmesi demektir. Kepçe kulak sebebiyle özellikle çocukluk çağında akran zorbalığı sık görülmektedir. Bu sebeple kulak gelişiminin tamamlanması beklendikten sonra ameliyat yapılması uygundur. İnsanlarda kulak gelişimi 5 yaşında tamamlanmaktadır. Çocukların ilkokula başlamadan önce ameliyat olmaları özgüven kaybını engellemek açısından önerilmektedir. 5 yaşından sonra ise yaş sınırı yoktur.

Kepçe kulak ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Çocuk hastalarda genel anestezi tercih edilmektedir. Kulak arkasından yapılan kesi ile girilerek bazı sütür teknikleri ile kulağa istenilen şekil verilir. Gerekirse bir kısım kıkırdak çıkarılır ve doğal estetik bir kulak elde edilmeye çalışılır.

Ameliyat sonrası kulak arkasındaki kesi sütür ile kapatılır. Kulak arkasında olduğu için hiç göze çarpmayan rahatsız etmeyen belli belirsiz bir iz olabilir. Ameliyattan sonra 1 ay kadar saç bandı takılmalıdır.