Östaki Balon Dilatasyonu


Östaki fonksiyon bozukluğu alerji, enfeksiyon gibi durumlarda ortaya çıkabilen bir durumdur. Tedavisinde öncelikle burun spreylerinden ve oral tedavilerden yardım alınmaktadır. İlaç tedavisinin başarılı olmadığı dırımlarda cerrahi tedavi düşünülebilir. Bu hastalarda östaki borusunun balon diltasyonu ile son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Genel anestezi altında yapılan işlem yaklaşık yarım saat sürmektedir. Operasyonda burun içerisinden endoskop yardımıyla girilerek östaki borusunun ağzına bir katater yerleştirilir, kateterin üzerinde bulunan balon şişirilir, belirli basınç ve sürede kanal ağzında tutularak kanalın genişlemesi sağlanır. Yöntemin uygulanması için öncelikle hastanın ayrıntılı KBB muayenesinin yapılması, kulak, burun, sinüs ve geniz bölgesinde bulunan enfeksiyon, tümör ve alerji gibi sebeplerin varlığının araştırılması gerekmektedir.

Orta kulakta sıvı birikmesi, kulak zarında çökme, uzun zamandır değişiklik göstermeyen tip B veya C timpanogramı olan hastalar, kulakta ağrı, tıkanıklık hissi ve iletim tipi işitme kaybı gibi östaki tüp fonksiyon bozukluğu semptomları görülen hastalarda operasyon başarılı sonuçlar vermektedir.