Burun | Burun Kanamaları



Hepimiz hayatımızın bir döneminde burun kanaması ile karşılaşmışızdır. Burun içi bol damarlı, kanlanması çok yoğun olan bir bölgedir. Burun kanamasının çocukluk ve ileri yaşlardaki sebepleri farklılık gösterir. Sebebi burun içindeki bir hadise olabileceği gibi; yüksek tansiyon, kanamaya meyil gösteren hastalıklar (kan kanseri, genetik kanama hastalıkları-hemofili gibi) gibi diğer hastalıklarla da ilgili olabilir.

Burun içindeki nedenler arasında en sık burun karıştırma ve grip, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sayılabilir. Bunların dışında alerjik nezle, yabancı cisimler, buruna gelen darbeler, burun içindeki tümörler , burun içindeki kemik eğriliği (septum deviasyonu), ortamdaki havanın nem oranının düşük olması(bu durum burun içinde kuruluk ve tahrişe neden olabilir) gibi nedenlerle de burun kanaması olabilir. Burun kanaması en sık burunun ön tarafına yakın bulunan Little Bölgesi adı verilen damarların nispeten yüzeyel olduğu ve bol miktarda ağ oluşturdukları bölgeden kaynaklanmaktadır. Bununla beraber burun boşluğunun arka tarafında olan kanamalar da daha nadir olmak üzere görülmektedir.

Burun kanaması olduğunda hastaların ilk yaptıkları başı geriye doğru atmaktır. Bu yanlış bir uygulamadır. Evde burnunuz kanadığında ilk yapılacak olan burunu soğuk su ile iyice temizleyip tüm pıhtıları attıktan sonra, baş hafif öne eğik olarak burunun yumuşak olan ön kısmına baskı uygulamaktır (baş parmak ve işaret parmağı arasında mandal gibi sıkıştırmaktır). Genelde burun kanamaları bu uygulama ile 5-7 dakikada durur. Bu nedenle bu uygulamayı yaparken sabırla 7 dakika kadar beklenmelidir.

Durduramadığınız burun kanamalarında mutlaka hekime başvurmak gerekir. Doktorunuz öncelikle kanamayı durdurmaya, daha sonra kanama nedenini bulmaya çalışacaktır. Doktor odasına büyük bir telaşla girdiğinizde doktorunuz sizi sakinleştirip, muayene koltuğuna oturtacak ve tansiyon ve nabzınıza bakacaktır. Tansiyonunuz yüksekse tansiyon düşürücü ilaç yapacaktır. Bir yandan bu müdahaleler yapılırken bir yandan da burun içinizi muayene edip, tüm kanları temizledikten sonra burun içine ilaçlı pamuklar yerleştirerek hem kanamayı durdurmaya hem de kanama odağını görmeye çalışacaktır. Genellikle bu müdahale ile kanama durdurulur. Bu müdahale sırasında belirgin bir damardan kanama görüyorsa o bölgeyi koterize ( ilaçla veya aletle yakacaktır) edecektir. Bu müdahale ile durmayan kanamalarda burun içine ön tarafa tampon konulur.

Tamponlar antibiyotikli gazlı bezle yapılabileceği gibi piyasada mevcut bazı hazır tıbbi malzemelerle de yapılabilir. Tamponlar konulduğu taktirde genelde 2 gün tutulur. Ön tamponla durmayan kanamalar burunun arka kısmına konan tamponlarla durdurulmaya çalışılır. Burunun arkasına konan tamponlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılır. Tüm bu müdahalelerle durdurulamayan vakalarda burunu besleyen damarların bağlanması (ameliyatla yapılır) veya embolizasyon dediğimiz damarın özel tekniklerle tıkanması işlemi yapılır. Tüm bu işlemler gözünüzü korkutmasın. Çünkü bu kadar ciddi kanamalar nadirdir. Bütün bu işlemler yapılırken, doktorunuz kan testleri, filimler ve muayene bulgularıyla kanamanın nedenini bulup size gerekli önerilerde bulunacaktır.