Burun | Sinüzit



Başınızda bulunan normalde içi hava dolu boşluklar yani sinüsleriniz iltihapla dolduğunda size müthiş bir ağrı verir. Bu enfeksiyon, yani sinüzit yeni bir enfeksiyon olabileceği gibi müzmin bir rahatsızlık da olabilir. Heriki durumda da tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bir gün kalktığınızda yüzünüzde basınç ve ağrı hissettiğinizde bunun sinüslerinizle ilgili olabileceğini belki de hiç düşünmediniz. Neden böyle oluyor? Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu, alerji veya burun tıkanıklığı (burun içindeki kemikteki eğrilik, konka dediğimiz burun içindeki etlerin şişmesi vs) gibi nedenlerle sinüsleriniz tıkanabilir ve içindeki salgının boşalması engellenerek sinüsleriniz iltihapla dolar ve böylece sinüzit olursunuz. Burun etrafındaki sinüsler Bu sinüs ağrılarını çekmek zorunda değilsiniz.

Bunlar için doktorunuz size 2 seçenek sunar:
1- İlaç tedavisi
2- Cerrahi tedavi

İlaç tedavisi antibiyotik ve rahatlatıcı diğer tedavileri içerirken, cerrahi tedavi çoğunlukla müzmin (kronik) sinüzit için uygulanır. Cerrahi tedavi sinüsün kendine yönelik olabileceği gibi sinüzite neden olan faktörlere yönelik de olabilir.

Sinüs probleminizin olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Uzun süreli nezle grip semptomları;
Gribiniz 3-4 günden sonra kötüleşiyor mu?
Uzun süreli burun akıntınız var mı?
Akıntı sarı mı, berrak mı, yoksa yeşil mi?
Tekrarlayan alerjik şikayetleriniz var mı?
Polenlere karşı reaksiyon gösteriyor musunuz?
Mevsimlerle ilgili şikayetleriniz var mı?
Değişik iklim bölgelerinde şikayetleriniz düzeliyor mu?
Burun tıkanıklığınız var mı?
Genellikle ağzınızdan mı nefes alıyorsunuz?
Sadece burnunuzun bir tarafı mı tıkalı?
Burnunuz eğri mi veya darbe aldınız mı?

Yukarıdaki seçeneklerden ne kadar çok sizde varsa sizin sinüs probleminiz olma olasılığı o kadar yüksek. Bu şikayetlerle doktorunuza gittiğinizde doktorunuz şikayetlerinizle ilgili ayrıntılı sorular soracaktır. Sonrasında tam bir kulak burun boğaz muayenesi yapacaktır. Gerekli gördüğünde muayeneyi endoskop denen ince teleskoplarla da yapabilir. Sizde kronik sinüzit veya sık tekrarlayan sinüzit düşünüyorsa sinüslerinizi gösteren bir bilgisayarlı tomografi isteyebilir. Tomografi genellikle ameliyat düşünülen hastalarda istenilen ileri bir tekniktir. Yeni bir enfeksiyon (akut sinüzit) düşünüyorsa bunu sinüs direk grafisi ile teyid etmek isteyebilir. Ayrıca sinüzit ataklarınıza alerjinin neden olup olmadığının belirlenmesi için alerji testi de yapılabilir.

Bütün bunların yardımıyla sinüzit tanısı aldığınızda yukarıda bahsedilen tedavi seçeneklerinden biri size uygulanır. Sinüzitli bir hastanın tomografisi izleniyor. Sinüzit bazen daha ileri hastalıklara da yol açabilir(sinüzit komplikasyonları). Örneğin menenjit, beyin apsesi, göz ve çevresinde apse veya iltihaplanma, yüz bölgesinde iltihaplanma ve apseler gibi. Örneğin genel sinüzit şikayetlerine ilave olarak göz ve çevresi ile yüz bölgesinde ağrı-kızarıklık, çift görme, göz hareketleri ile ağrı olması, gözde şişme, baş ağrısı, ateşlenme gibi şikayetleri olan kişiler mutlaka sinüzit komplikasyonları açısından değerlendirilmek üzere bir KBB uzmanına başvurmalıdırlar. Bu durumlarda doktorunuz gerekli tetkikleri isteyip tanı koyduktan sonra gerekli tedavileri uygulayacaktır. Bu durumlarda ilaç tedavisi ile birlikte genellikle cerrahi tedavi de uygulanmaktadır.

Hastanemiz Kent KBB’de her türlü sinüzit ve komplikasyonları ile ilgili tedaviler güncel bilgiler ışığı altında ve son teknolojiler ile uygulanmaktadır.